Storstilt skogfinsk feiring i Trysil

Lørdag 13.juli arrangerte de tre historielagene Tørberget, Søre Trysil og Søre Osen i samarbeid med Anno Museum Skogfinsk dag på Trysil bygdetun. Over 200 besøkende tok turen til den utsatte feiringen av 350 års jubileum for den første skogfinske bosettingen i Trysil. Det ble en storstilt med mange aktiviteter, musikk og ikke minst skogfinsk tradisjonsmat som motti og flesk. Tilbakemeldingene var udelt positive blant de besøkende.

Stadig flere fatter interesse for den skogfinske historien i Trysil, og mange tok turen til Trysil bygdetun lørdag, da de tre historielagene Tørberget, Søre Trysil og Søre Osen i samarbeid med Anno Museum inviterte til Skogfinsk dag for å feire at det er 350 år siden de første skogfinnene bosatte seg i Trysil.

Ordfører Erik Sletten i Trysil kommune åpnet feiringen med å gratulerer alle frivillige som bidrar til å formidle den skogfinske historien i Trysil.

– Den skogfinske historien er underkommunisert, og en så viktig historie fortjener å få oppmerksomhet over tid. Ny tids kunnskap og bevissthet er viktig for formidling av den skogfinske historien i Trysil, sa Sletten.

Godt samarbeid skaper resultater

Gunilla Tangen i Tørberget historielag er veldig fornøyd med feiringen, og spesielt glad er hun for samarbeidet med de to andre historielagene i Trysil, Søre Trysil historielag og Søre Osen historielag.

– Det har vært veldig fint å samarbeide med så mange engasjerte ildsjeler, som alle har bidratt til jubileumsfeiringen, forteller Gunilla Tangen.

Gunilla Tangen i Tørberget historielag var veldig fornøyd med samarbeidet med de andre historielagene og Anno Museum om arrangementet.

Aktiviteter for hele familien

Trysil bygdetun var fylt med aktiviteter for hele familien, og Bo Hanssons foredrag om den skogfinske historien i Trysil var spesielt populær. Agnete Kjellin holdt også et interessant foredrag om jordkjellene i Bustad, som hun også har skrevet en bok om.

Musikalsk bidro folkemusikeren og forskeren Mats Berglund med sanger og historier fra både svensk og norsk side av Finnskogen, mens Ida Lutnes og Ingunn Bustad sto for stemningsfull runesang som fylte bygdetunet over Trysil sentrum. I servicebygget var det flere som kjøpte t-skjorter med sitt skogfinske slektsnavn av Solør-Värmland Finnkulturforening, mens andre var interessert i å lære mer om slektsforskning fra Slekt og Data, Norges største organisasjon for slektsforskning.

– Skaper stolthet, identitet og tilhørighet

Finnskogen Natur & kulturpark var også tilstede på feiringen i Trysil, der de delte ut smaksprøver av Finnskogbrødet som er under utvikling, samt Finnskogmagasinet.  Ordfører Erik Sletten løftet også fram i sin velkomsttale viktigheten av at kommunen nå har blitt en del av det helhetlige utviklingsarbeidet på Finnskogen igjen.

– Vi er imponert over det lokale engasjementet for Finnskogen i Trysil. Den skogfinske kulturarven er sentral i arbeidet med å utvikle Finnskogen, og kunnskap om historien skaper både stolthet, identitet og tilhørighet , sier daglig leder Irén Carlstrøm i Finnskogen Natur & kulturpark.

Hun er glad for at Trysil kommune nå har mer fokus på Trysil Finnskog, og at kommunen igjen har gått inn på eiersiden i Finnskogen Natur & kulturpark, og trekker spesielt fram mulighetene for næringsutvikling knyttet til reiseliv og lokalmat.

– Vi  er Finnskog-kommunenes verktøy for bred verdiskapning på både svensk og norsk side av Finnskogen, og det er viktig at kommunene både tar ansvar for at folk fortsatt skal kunne bo, leve og drive næring på Finnskogen, og ikke minst ser muligheten i å skape utvikling og bygge Finnskogen som en sterk stedsmerkevare, fortsetter Carlstrøm.

Ildsjeler og innbyggere viktige

Bygging av stedsmerkevaren Finnskogen er avhengig av ildsjeler og innbyggere som bidrar til å formidle alt det positive som skjer på Finnskogen og den skogfinske kulturarven. Arrangementet på Trysil Bygdetun og arbeidet både historielagene og andre gjør, bidrar til å løfte fram Finnskogen.

– Vi er veldig fornøyde med det som skjer i Trysil Finnskog, og et arrangement som dette er veldig viktig for å skape oppmerksomhet og synlighet om den skogfinske historien, som vi kan bruke i utvikling av nye opplevelser for både befolkningen og besøkende, sier Kristian Bjørnstad, som også tok turen til Trysil bygdetun lørdag.

Kristian Bjørnstad er daglig leder i Norske Parker, organisasjonen for alle de ni regionalparkene i Norge, som er lokalisert i Trysil. Han har også i mange år vært en stor bidragsyter til det viktige arbeidet som gjøres i Trysil Finnskog.

Her finner du bilder og en liten filmsnutt fra det vellykkede arrangementet på Trysil bygdetun.

Storstilt skogfinsk feiring i Trysil

Stadig flere fatter interesse for den skogfinske historien i Trysil, og mange tok turen til Trysil bygdetun lørdag, da de tre historielagene Tørberget, Søre Trysil og Søre Osen i samarbeid med Anno Museum inviterte til Skogfinsk dag for å feire at det er 350 år siden de første skogfinnene bosatte seg i Trysil. Ordfører Erik Sletten i Trysil kommune åpnet feiringen med å gratulerer alle frivillige som bidrar til å formidle den skogfinske historien i Trysil. – Den skogfinske historien er underkommunisert, og en så viktig historie fortjener å få oppmerksomhet over tid. Ny tids kunnskap og bevissthet er viktig for formidling av den skogfinske historien i Trysil, sa Sletten.

Godt samarbeid skaper resultater

Gunilla Tangen i Tørberget historielag er veldig fornøyd med feiringen, og spesielt glad er hun for samarbeidet med de to andre historielagene i Trysil, Søre Trysil historielag og Søre Osen historielag. – Det har vært veldig fint å samarbeide med så mange engasjerte ildsjeler, som alle har bidratt til jubileumsfeiringen, forteller Gunilla Tangen.
Gunilla Tangen i Tørberget historielag var veldig fornøyd med samarbeidet med de andre historielagene og Anno Museum om arrangementet.

Aktiviteter for hele familien

Trysil bygdetun var fylt med aktiviteter for hele familien, og Bo Hanssons foredrag om den skogfinske historien i Trysil var spesielt populær. Agnete Kjellin holdt også et interessant foredrag om jordkjellene i Bustad, som hun også har skrevet en bok om. Musikalsk bidro folkemusikeren og forskeren Mats Berglund med sanger og historier fra både svensk og norsk side av Finnskogen, mens Ida Lutnes og Ingunn Bustad sto for stemningsfull runesang som fylte bygdetunet over Trysil sentrum. I servicebygget var det flere som kjøpte t-skjorter med sitt skogfinske slektsnavn av Solør-Värmland Finnkulturforening, mens andre var interessert i å lære mer om slektsforskning fra Slekt og Data, Norges største organisasjon for slektsforskning.

– Skaper stolthet, identitet og tilhørighet

Finnskogen Natur & kulturpark var også tilstede på feiringen i Trysil, der de delte ut smaksprøver av Finnskogbrødet som er under utvikling, samt Finnskogmagasinet.  Ordfører Erik Sletten løftet også fram i sin velkomsttale viktigheten av at kommunen nå har blitt en del av det helhetlige utviklingsarbeidet på Finnskogen igjen. – Vi er imponert over det lokale engasjementet for Finnskogen i Trysil. Den skogfinske kulturarven er sentral i arbeidet med å utvikle Finnskogen, og kunnskap om historien skaper både stolthet, identitet og tilhørighet , sier daglig leder Irén Carlstrøm i Finnskogen Natur & kulturpark. Hun er glad for at Trysil kommune nå har mer fokus på Trysil Finnskog, og at kommunen igjen har gått inn på eiersiden i Finnskogen Natur & kulturpark, og trekker spesielt fram mulighetene for næringsutvikling knyttet til reiseliv og lokalmat. – Vi  er Finnskog-kommunenes verktøy for bred verdiskapning på både svensk og norsk side av Finnskogen, og det er viktig at kommunene både tar ansvar for at folk fortsatt skal kunne bo, leve og drive næring på Finnskogen, og ikke minst ser muligheten i å skape utvikling og bygge Finnskogen som en sterk stedsmerkevare, fortsetter Carlstrøm.

Ildsjeler og innbyggere viktige

Bygging av stedsmerkevaren Finnskogen er avhengig av ildsjeler og innbyggere som bidrar til å formidle alt det positive som skjer på Finnskogen og den skogfinske kulturarven. Arrangementet på Trysil Bygdetun og arbeidet både historielagene og andre gjør, bidrar til å løfte fram Finnskogen. – Vi er veldig fornøyde med det som skjer i Trysil Finnskog, og et arrangement som dette er veldig viktig for å skape oppmerksomhet og synlighet om den skogfinske historien, som vi kan bruke i utvikling av nye opplevelser for både befolkningen og besøkende, sier Kristian Bjørnstad, som også tok turen til Trysil bygdetun lørdag. Kristian Bjørnstad er daglig leder i Norske Parker, organisasjonen for alle de ni regionalparkene i Norge, som er lokalisert i Trysil. Han har også i mange år vært en stor bidragsyter til det viktige arbeidet som gjøres i Trysil Finnskog.
Her finner du bilder og en liten filmsnutt fra det vellykkede arrangementet på Trysil bygdetun.