Föreningen Ragnar Sundquists Vänner

Dragspelsvirtuosen Ragnar Sundquist har nu både ett museum och en förening med bas i Lusta i Torsby. I museet i Lusta finns de unika Raggie Special-dragspelen som bl.a har tillhört våra mest kända och omtyckta dragspelare. Museets vänförening, Ragnar Sundquists Vänner, har som mål att bevara den musikkultur som Ragnar Sundquist gett upphov till.

Dragspelsvirtuosen Ragnar Sundquist har nu både ett museum och en förening med bas i Lusta i Torsby.

Ragnar Sundquist föddes den 7 maj 1892 på Söder i Stockholm. Hans mor Maria var född i Västra Ämtervik i Värmland. Vid 20 års reste han till Amerika och kom hem som en dragspelsvirtuos. Han införde en helt ny spelstil och bälgteknik till Sverige och övriga Norden. Ragnar kom att bli en stor föregångsman och stilbildare inom dragspelsmusiken. 1937 startade han sin egen dragspelsfabrik i Stockholm där de unika spelen Raggie Special tillverkades.

I museet i Lusta finns de unika Raggie Special-dragspelen som bl.a har tillhört våra mest kända och omtyckta dragspelare. Museets vänförening, Ragnar Sundquists Vänner, har som mål att bevara den musikkultur som Ragnar Sundquist gett upphov till och man önskar vidareföra kunskap genom olika kurser, träffar mellan musiker, men framför allt genom att spela musiken och göra den tillgänglig för en större publik.

Kontaktinformasjon

Ragnar Sundquist Museum

Lusta 37, 685 32 Torsby

Roger Snäll: +46 (0)70 609 55 36

Christina Snäll +46 (0)70 241 77 78

Föreningen Ragnar Sundquists Vänner

Dragspelsvirtuosen Ragnar Sundquist har nu både ett museum och en förening med bas i Lusta i Torsby. Ragnar Sundquist föddes den 7 maj 1892 på Söder i Stockholm. Hans mor Maria var född i Västra Ämtervik i Värmland. Vid 20 års reste han till Amerika och kom hem som en dragspelsvirtuos. Han införde en helt ny spelstil och bälgteknik till Sverige och övriga Norden. Ragnar kom att bli en stor föregångsman och stilbildare inom dragspelsmusiken. 1937 startade han sin egen dragspelsfabrik i Stockholm där de unika spelen Raggie Special tillverkades. I museet i Lusta finns de unika Raggie Special-dragspelen som bl.a har tillhört våra mest kända och omtyckta dragspelare. Museets vänförening, Ragnar Sundquists Vänner, har som mål att bevara den musikkultur som Ragnar Sundquist gett upphov till och man önskar vidareföra kunskap genom olika kurser, träffar mellan musiker, men framför allt genom att spela musiken och göra den tillgänglig för en större publik.