Kulturstipend for ungdom i 2022

Også i år deler Finnskogen Natur & kulturpark ut kulturstipend for ungdom. I fjor utlyste vi skrivekonkurransen “Mitt møte med en fremmed kultur” som Maria Helmine Kvernemo vant med sin flotte historie med den skogfinske historien som inspirasjon.

I år har vi et visuelt tema for kulturstipendet. Vi ønsker oss en tegning, et maleri eller et trykk hvor temaet hentes fra Finnskogen. Vi håper på mange bidrag og ønsker alle ungdommer som deltar med sitt bidrag masse lykke til!

Inspirasjon og bakgrunnsinformasjon til årets tema

Fra ca midten av 1500-tallet og i en 100 års periode framover innvandret en etnisk gruppe fra blant annet Savolax i Finland og slo seg ned i skogområdene i Sverige og Norge. Disse skogfinske innvandrerne tok med seg sin kultur og sine skikker, og viktige spor etter skogfinnene finnes særlig i området som vi kjenner som Finnskogen på begge sider av den svensk-norske grensen. Skogfinnene har fått status som en av fem minoritetsgrupper i Norge.

De mest karakteristiske trekkene ved skogfinsk kultur var blant annet språket og folketroen, byggeskikken og jordbruksteknikken. Både den materielle og immaterielle kulturarven viser mange spennende sider ved skogfinnenes liv på Finnskogen fra innvandringen startet og fram til vår tid. Denne kulturarven er blitt en viktig kilde til å både ivareta og utvikle Finnskogen som et interessant sted å bo og besøke.

Nå ønsker vi å se dette festet til papiret, enten som tegning eller maling i årets kulturstipend.

Konkurranseregler

Tema:                          Skogfinsk kulturarv – en kilde til inspirasjon
Størrelse:                     Minimum A3-format
Materiale:                    Kartong, papir eller lerret
Teknikk:                       Her står du fritt til å velge akryl- eller oljemaling, blyant eller kullstift, linoleums- eller sjablongtrykk.
Du kan også blande disse teknikkene eller velge andre teknikker.
Innleveringsfrist:         26. august 2022

Innlevering skjer til biblioteket i kommunene Kongsvinger, Grue, Åsnes, Våler, Elverum eller Trysil på norsk side, og Torsby kommune på svensk side.

Husk å legge ved ditt navn, telefonnummer og epost-adresse sammen med bidraget.

Offentliggjøring og premieutdeling skjer under Kulturminnedagene på Tyskeberget i september 2022.

Vinnerne vil bli tilskrevet og arrangementet offentliggjort.

PS! Vil du vite mer om den skogfinske kulturen finnes det historielag og grendelag på Finnskogen, Norsk Skogfinsk Museum, flere forfattere har skrevet om Finnskogen, og det er også nettsider med informasjon.

Disse kan sikkert gi deg inspirasjon til å finne din tolkning av Finnskogen.

Vi gleder oss til å se ditt bidrag. Lykke til!

Hilsen oss i Finnskogen Natur & kulturpark

Kulturstipend for ungdom i 2022

Også i år deler Finnskogen Natur & kulturpark ut kulturstipend for ungdom. I fjor utlyste vi skrivekonkurransen “Mitt møte med en fremmed kultur” som Maria Helmine Kvernemo vant med sin flotte historie med den skogfinske historien som inspirasjon. I år har vi et visuelt tema for kulturstipendet. Vi ønsker oss en tegning, et maleri eller et trykk hvor temaet hentes fra Finnskogen. Vi håper på mange bidrag og ønsker alle ungdommer som deltar med sitt bidrag masse lykke til! Inspirasjon og bakgrunnsinformasjon til årets tema Fra ca midten av 1500-tallet og i en 100 års periode framover innvandret en etnisk gruppe fra blant annet Savolax i Finland og slo seg ned i skogområdene i Sverige og Norge. Disse skogfinske innvandrerne tok med seg sin kultur og sine skikker, og viktige spor etter skogfinnene finnes særlig i området som vi kjenner som Finnskogen på begge sider av den svensk-norske grensen. Skogfinnene har fått status som en av fem minoritetsgrupper i Norge. De mest karakteristiske trekkene ved skogfinsk kultur var blant annet språket og folketroen, byggeskikken og jordbruksteknikken. Både den materielle og immaterielle kulturarven viser mange spennende sider ved skogfinnenes liv på Finnskogen fra innvandringen startet og fram til vår tid. Denne kulturarven er blitt en viktig kilde til å både ivareta og utvikle Finnskogen som et interessant sted å bo og besøke. Nå ønsker vi å se dette festet til papiret, enten som tegning eller maling i årets kulturstipend. Konkurranseregler Tema:                          Skogfinsk kulturarv – en kilde til inspirasjon Størrelse:                     Minimum A3-format Materiale:                    Kartong, papir eller lerret Teknikk:                       Her står du fritt til å velge akryl- eller oljemaling, blyant eller kullstift, linoleums- eller sjablongtrykk. Du kan også blande disse teknikkene eller velge andre teknikker. Innleveringsfrist:         26. august 2022 Innlevering skjer til biblioteket i kommunene Kongsvinger, Grue, Åsnes, Våler, Elverum eller Trysil på norsk side, og Torsby kommune på svensk side. Husk å legge ved ditt navn, telefonnummer og epost-adresse sammen med bidraget. Offentliggjøring og premieutdeling skjer under Kulturminnedagene på Tyskeberget i september 2022. Vinnerne vil bli tilskrevet og arrangementet offentliggjort. PS! Vil du vite mer om den skogfinske kulturen finnes det historielag og grendelag på Finnskogen, Norsk Skogfinsk Museum, flere forfattere har skrevet om Finnskogen, og det er også nettsider med informasjon. Disse kan sikkert gi deg inspirasjon til å finne din tolkning av Finnskogen. Vi gleder oss til å se ditt bidrag. Lykke til! Hilsen oss i Finnskogen Natur & kulturpark