Flera nya svenska partners i sommar

Interesset för Finnskogen ökar starkt. Det är hela tiden fler som önskar vara en del i det arbete som pågår i samverkan mellan olika aktörer för utveckling på Finnskogen. Vi har redan ca 50 partner på både svensk och norsk sida och i sommar har vi fått hela fem nya svenska partners. I början av sommaren berättade vi om Studio Mark & Jimena och Fru Möllers Butik och nu har vi ytterligare tre nya svenska partners som gärna medverkar till att skapa nya möjligheter för utveckling på Finnskogen.

Daglig ledare Ann-Katrin Järåsen i Finnskogen Natur & kulturpark i Sverige är mycket nöjd med den utveckling som sker på Finnskogen.

– Som ny svensk daglig ledare, är jag tacksam för det arbete som Suzanne Palmquist gjort genom åren och som underlättar mycket för mig i jobbet med att rekrytera nya partners, säger Ann-Katrin Järåsen.

Innan Suzanne slutade tidigare i sommar, blev Studio Mark & Jimena och Fru Möller´s Butik partners, och Ann-Katrin kan berätta att det er stort intresse för mer samvärkan.

– När jag är ute och pratar med verksamheterna blir det tydligt att det finns ett starkt önskemål om samverkan på det lokala planet för att få nya idéer till den egna verksamheten, säger hon.

Mer samplanering och brett register

Järåsen berättar också at det finns ett starkt önskemål om samplanering av evenemang. Sommaren är kort och alla vill få ut så mycket som möjligt av verksamheten under den perioden.

– Det framkommer också önskemål om att tillsammans kunna erbjuda ett så brett register som möjligt av aktiviteter för våra kommuninvånare och våra besökare i alla åldrar och med olika intressen, berättar hon.

Hon lyfter också fram att man inte kan bortse från att pandemin lade ”en våt filt” över många turist- och näringslivsverksamheter, men at vi nu är vi på gång igen.

Önskar kontakt med flera

– Jag tycker det det är fantastiskt roligt, säger den nye dagliga ledaren för Finnskogen Natur & kulturpark i Sverige, och uppmanar alle som bedriver verksamheter inom kultur, turism och hantverk i Värmland att ta kontakt.

– Bara ring, SMSa eller maila! Tveka inte att höra av er för ett förutsättningslöst samtal. Ju fler partner vi blir i Finnskogen Natur & kulturpark desto större möjligheter har vi att ytterligare finslipa den fantastiska ”diamant” som den skogsfinska kulturen i alla dess former utgör, avslutar Ann-Katrin Järåsen.

Nedan kan du läsa om de sista nya svenska partners i Finnskogen Natur & kulturpark.

Norra Finnskoga hembygdsförening

Norra Finnskoga hembygdsförening har sitt fäste i Halvarstugan i Båtstad strax söder om Höljes. Halvarstugan i Båtstad blev 1970 förklarad som byggnadsminne och Norra Finnskoga Hembygdsförening bildades formellt 1974.

Exempel på föreningens verksamhet är valborgsfirande, midsommarfirande och forsens dag vid Strängsforsen. Höjdpunkten på sommaren är hembygdsdagen då Finnskoga Gilles stipendium delas ut och Årets Finnskoging koras.
Sedan många år har de också ett nära samarbete med rally-crossevenemanget i Höljes.

Besöksadress: Båtstad 680 65 Höljes.
Facebook: Norra Finnskoga Hembygdsförening
Kontaktperson: Joe Bengtsson ordförande
E-mail: joe.bengtsson@gmail.com
Mobil +46 (0)70-312 93 78

____________________

Naturpralinen AB

Naturpralinen AB i Sysslebäck har utvecklats från att vara enbart en chokladtillverkare med hantverkstradition till att bli ett besöksmål som är mycket uppskattat i norra Värmland.

Företagets huvudprodukt, chokladpralinerna tillverkas för hand och innehåller endast naturliga råvaror. Varje pralin har en egen karaktär och smak som passar för alla tillfällen.

Ägaren till företaget Marie Axelsson sammanfattar sin företagsfilosofi så här ”Jag tillverkar praliner efter säsong och humör och därför varierar alla praliner/smaker kontinuerligt. Det är bara ”storsäljarna” som finns året om”.

Förutom praliner tillverkar Marie varje sommar egen glass och mjukglass, även det av naturliga råvaror, och allt fler turister har hittat denna oas för njutning.

Chokladpralinerna säljs även via lokala caféer och affärer i norra Värmland. Försäljning via webb-shop sker till största delen under höst- vinter – vår.

Marie har också blivit känd för sina event med chokladprovning. Med hennes hjälp får man då följa produkterna från kakaobuske till färdig pralin och under tiden provsmaka.

Webb-sida: Naturpralinen
Kontakt: Marie Axelsson +46 (0)70 263 65 64
Klarälvsvägen 110, 680 60 Sysslebäck
E-mail: marie@naturpralinen.se

____________________

Dalby hembygdsförening

Dalby hembygdsförening bildades den 15 september 1928. Då valdes en interimstyrelse som fick i uppdrag att utforma en instruktion kring föreningens uppgift.

Dalby hembygdsförenings uppgift är i första hand att skydda och för kommande släkten bevara det bygden äger av rester från fädernas hemlig, dess språk och seder, folktro och sägner.

Man såg till att köpa in en tomt som passade för ändamålet och år 1933 uppfördes det första huset. Det var en rökstuga från Aspliden i Södra Finnskoga. Under åren har sedan hembygdsföreningen uppfört flera hus av olika karaktär som flyttats till området.

Sommaren är av naturliga skäl den mest aktiva perioden och både nationaldagen 6 juni och midsommarfirandet är välbesökt. Dessutom ordnas musikkvällar och en pilgrimsgudstjänst samt en loppis.

Besöksadress: Gammelvägen Ransby, 680 60 Sysslebäck (ligger i anslutning till riksväg 62)
Facebook: Dalby Hembygdsförening
Kontaktperson: Ingemar Folkesson ordförande
Telefon: +46 (0)76-783 81 85

Flera nya svenska partners i sommar

Daglig ledare Ann-Katrin Järåsen i Finnskogen Natur & kulturpark i Sverige är mycket nöjd med den utveckling som sker på Finnskogen. – Som ny svensk daglig ledare, är jag tacksam för det arbete som Suzanne Palmquist gjort genom åren och som underlättar mycket för mig i jobbet med att rekrytera nya partners, säger Ann-Katrin Järåsen. Innan Suzanne slutade tidigare i sommar, blev Studio Mark & Jimena och Fru Möller´s Butik partners, och Ann-Katrin kan berätta att det er stort intresse för mer samvärkan. – När jag är ute och pratar med verksamheterna blir det tydligt att det finns ett starkt önskemål om samverkan på det lokala planet för att få nya idéer till den egna verksamheten, säger hon.

Mer samplanering och brett register

Järåsen berättar också at det finns ett starkt önskemål om samplanering av evenemang. Sommaren är kort och alla vill få ut så mycket som möjligt av verksamheten under den perioden. – Det framkommer också önskemål om att tillsammans kunna erbjuda ett så brett register som möjligt av aktiviteter för våra kommuninvånare och våra besökare i alla åldrar och med olika intressen, berättar hon. Hon lyfter också fram att man inte kan bortse från att pandemin lade ”en våt filt” över många turist- och näringslivsverksamheter, men at vi nu är vi på gång igen.

Önskar kontakt med flera

– Jag tycker det det är fantastiskt roligt, säger den nye dagliga ledaren för Finnskogen Natur & kulturpark i Sverige, och uppmanar alle som bedriver verksamheter inom kultur, turism och hantverk i Värmland att ta kontakt. – Bara ring, SMSa eller maila! Tveka inte att höra av er för ett förutsättningslöst samtal. Ju fler partner vi blir i Finnskogen Natur & kulturpark desto större möjligheter har vi att ytterligare finslipa den fantastiska ”diamant” som den skogsfinska kulturen i alla dess former utgör, avslutar Ann-Katrin Järåsen. Nedan kan du läsa om de sista nya svenska partners i Finnskogen Natur & kulturpark.

Norra Finnskoga hembygdsförening

Norra Finnskoga hembygdsförening har sitt fäste i Halvarstugan i Båtstad strax söder om Höljes. Halvarstugan i Båtstad blev 1970 förklarad som byggnadsminne och Norra Finnskoga Hembygdsförening bildades formellt 1974. Exempel på föreningens verksamhet är valborgsfirande, midsommarfirande och forsens dag vid Strängsforsen. Höjdpunkten på sommaren är hembygdsdagen då Finnskoga Gilles stipendium delas ut och Årets Finnskoging koras. Sedan många år har de också ett nära samarbete med rally-crossevenemanget i Höljes. Besöksadress: Båtstad 680 65 Höljes. Facebook: Norra Finnskoga Hembygdsförening Kontaktperson: Joe Bengtsson ordförande E-mail: joe.bengtsson@gmail.com Mobil +46 (0)70-312 93 78

____________________

Naturpralinen AB

Naturpralinen AB i Sysslebäck har utvecklats från att vara enbart en chokladtillverkare med hantverkstradition till att bli ett besöksmål som är mycket uppskattat i norra Värmland. Företagets huvudprodukt, chokladpralinerna tillverkas för hand och innehåller endast naturliga råvaror. Varje pralin har en egen karaktär och smak som passar för alla tillfällen. Ägaren till företaget Marie Axelsson sammanfattar sin företagsfilosofi så här ”Jag tillverkar praliner efter säsong och humör och därför varierar alla praliner/smaker kontinuerligt. Det är bara ”storsäljarna” som finns året om”. Förutom praliner tillverkar Marie varje sommar egen glass och mjukglass, även det av naturliga råvaror, och allt fler turister har hittat denna oas för njutning. Chokladpralinerna säljs även via lokala caféer och affärer i norra Värmland. Försäljning via webb-shop sker till största delen under höst- vinter – vår. Marie har också blivit känd för sina event med chokladprovning. Med hennes hjälp får man då följa produkterna från kakaobuske till färdig pralin och under tiden provsmaka. Webb-sida: Naturpralinen Kontakt: Marie Axelsson +46 (0)70 263 65 64 Klarälvsvägen 110, 680 60 Sysslebäck E-mail: marie@naturpralinen.se

____________________

Dalby hembygdsförening

Dalby hembygdsförening bildades den 15 september 1928. Då valdes en interimstyrelse som fick i uppdrag att utforma en instruktion kring föreningens uppgift. Dalby hembygdsförenings uppgift är i första hand att skydda och för kommande släkten bevara det bygden äger av rester från fädernas hemlig, dess språk och seder, folktro och sägner. Man såg till att köpa in en tomt som passade för ändamålet och år 1933 uppfördes det första huset. Det var en rökstuga från Aspliden i Södra Finnskoga. Under åren har sedan hembygdsföreningen uppfört flera hus av olika karaktär som flyttats till området. Sommaren är av naturliga skäl den mest aktiva perioden och både nationaldagen 6 juni och midsommarfirandet är välbesökt. Dessutom ordnas musikkvällar och en pilgrimsgudstjänst samt en loppis. Besöksadress: Gammelvägen Ransby, 680 60 Sysslebäck (ligger i anslutning till riksväg 62) Facebook: Dalby Hembygdsförening Kontaktperson: Ingemar Folkesson ordförande Telefon: +46 (0)76-783 81 85